menu

Hogyan függ össze az alakformálásod a menstruációs ciklusoddal?

2022.02.14. Hétfő

Talán mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy a havi menses előtt nehezebben bírunk az étvágyunkkal, kívánóssá válunk és hajlamosabbak vagyunk a diétánkat is félre tenni néhány finom falat kedvéért. A női menstruációs ciklus 25-33 naponta ismétlődik és 4 szakaszból áll.

Hogyan függ össze az alakformálásod a menstruációs ciklusoddal?

 1. szakasz – Menstruáció
Általában ez a szakasz 3-5 napig tart.

Ezt az időszakot mindenki máshogy éli meg. Általában csökken a sportteljesítmény, alhasi görcsök jelentkeznek, a mellfeszülés is sokaknál okoz problémát.
Ilyenkor ha a tested nem kívánja a sportot, akkor az első 2-3 napban pihenj, vagy alacsony intenzitású mozgásformát válassz és kis súlyokkal dolgozz.
A hormonális hatások miatt ebben a szakaszban az alakformálásod hatékonysága a legalacsonyabb, a szervezeted jobban megköti a vizet. Minél alacsonyabb a testzsírszázalék, annál kevésbé észleled a vizesedés tüneteit.

 

 

2. szakasz – Follikuláris szakasz
Általában a ciklus 11. napjáig tart.

A teljesítményed jelentősen javul ebben az időszakban. Ez részben a távozó vízfeleslegnek köszönhető. Ilyenkor vagy képes a legnagyobb terhelésre, a szervezeted a hormonális hatásoknak köszönhetően jobban tolerálja a diétát is.
Ez a leghatékonyabb időszak az alakformálás szempontjából, nagyobb a teherbírásod és tested jobban fókuszál a munkád általi építkezésre.

 

3. szakasz – Ovulációs szakasz
Ez a szakasz a ciklus közepe és 3-4 napot vesz igénybe.

Ebben a szakaszban is jó a sportteljesítmény, alakformálás szempontjából igen hatékony időszak ez. Könnyebbnek érezheted ugyanazt az edzést, mivel magasabb az ösztrogén hormon szintünk aminek teljesítményfokozó hatása van. Ugyanakkor a sérülés veszélye itt a legmagasabb, tehát alaposan melegíts be, a gyakorlatok végrehajtásánál fokozott figyelemre van szükség.

 

 

4. szakasz – Luteális szakasz
Nagyjából 10 napig tart ez a szakasz.

Az állóképességi sportokban ilyenkor jobb a teljesítmény, mivel aktívabb a zsírmobilizáció és a glikogén felhasználás. Kevesebb laktát termelődik az izomzatban, nehezebben savasodik, így hosszabb időn keresztül leszel képes edzeni, enyhébb fáradással és nagyobb intenzitással.
Megnövekedhet a testsúlyod, ami főleg a vízvisszatartásnak, valamint az elektrolitok egyensúlyának változásának, és a fokozott glikogénraktározásnak köszönhető. Gyakran felfúvódhatsz, a végtagok is megduzzadhatnak. A jobb teljesítmény mellett azonban az alakformálás hatékonysága alacsonyabb lehet, mivel a hormonoknak köszönhetően megjelenik a kívánósság, és a farkaséhség.

 

 

A csoki utáni csillapíthatatlan vágy leginkább a cikluson belüli drasztikus hormoningadozások következménye. A peteérés és a menstruáció között ugyanis csökken a szerotoninszint a szervezetben, mely fontos szerepet játszik a depresszió kialakulásában, az alvás-ébrenlét ritmus szabályozásában, a fájdalomérzet kialakulásában, valamint az éhségérzetet is befolyásolja. Egészséges mennyiségű szerotonin esetén nyugodt és elégedett vagy. A nők a menstruáció előtti napokban egyebek között a szerotoninhiány miatt oly ingerlékenyek.

Voltak ugyan kutatások ezügyben, ahol a résztvevők annak ellenére, hogy elegendő kalóriával, vitaminnal és ásványi anyaggal ellátott élelmiszereket kaptak, mégis kívántak bizonyos ételeket.
Ezek szerint a csoki iránti vágynak inkább lelki okai lehetnek. J

 

 

Mivel helyettesíthető a csoki hatása?

* A csoki kétségtelenül a legfinomabb örömforrás, de a folsavban gazdag zöld levelű zöldségekben is találhatóak boldogsághormonok.

* Ha gyorsan akarsz feldobódni, válaszd a banánt, ami a benne található értékes anyagoknak köszönhetően szintén hasonló hatást eredményez, mint egy kocka csoki!

* Talán a legfontosabb boldogsághormon az endofrin, amit legalább fél óra izzasztó edzés hatására szabadíthatsz fel a szervezetből.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hírlevél feliratkozás